Zaključek projekta DE-PARK in Okusi Haloz


Čezmejni projekt DE-PARK je potekal na območju Turistične cone Haloze od 1.2.2015 naprej. V projektu je sodelovalo 9 partnerjev z obeh strani meje. Vodilni partner je bil PRJ HALO, podeželsko razvojno jedro iz Cirkulan.




Na zaključni prireditvi, ki je potekala v Cirkulanah 19.2.2016, smo partnerji predstavili rezultate projekta. Ob kulturnem programu, ki je bil le majhen prikaz bogate dediščine območja, smo v drugem delu izvedli še zaključek aktivnosti, ki je potekala v okviru omenjenega projekta, OKUSI Haloz.



Tekom februarja 2016 smo v sodelovanju med Zavodom Slovino, kuharskim mojstrom Tomažem Vozljem in ponudniki iz Haloz pripravili gastronomsko piramido Haloz. Pripravili smo tudi 5 predlogov menujev, h katerim je Mira Petrovič iz Knjižice Ivana Potrča Ptuj pripravila spremna besedila, tkm. "zgodbice". Jedi smo tudi kuhali in jih poskusili v kuhinji Biotehniške šole Ptuj na Grajenščaku.
19.2.2016 pa so sodelujoči ponudniki (gostinci in turistične kmetije) pripravile nekaj izbranih jedi in jih ponudile obiskovalcem dogodka v pokušino. Vinogradniki pa so dodali odlična haloška vina.

Zaključnega dogodka se je udeležilo več kot 130 oseb, ki so uživale v kulturnem programu, odlično pripravljenih haloških jedeh in dobrih haloških vinih.

Predloge menujev smo izdali v brošuri, ki je dostopna tukaj.
Recepti haloških jedi so objavljeni tukaj.
Nekaj slik in informacije je objavljenih na fb tukaj.
Še več informacij o dogodku pa na spletni strani projekta tukaj.

Intervju na TV-Maribor o projektu DE-PARK je tukaj od 20.55 minute naprej.