Video predstavitve Gorska območja in gorski proizvodi

V ponedeljek, 19. 9.2022 smo LAS Haloze, Naravni park Haloze- Čerinovo v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede in Mrežo za podeželje pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedli tematsko konferenco pod nazivom Gorska območja in gorski proizvodi.

Video posnetki predstavitev iz konference so dosegljivi na spodnjih povezavah:


Več foto utrinkov z dogodka je dosegljivo tukaj.

Vabilo in več informacij o dogodku je dosegljivo tukaj.

Zahvaljujemo se vsem predavateljem, ki so sodelovali na konferenci in soorganizatorjem Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ter Mreži za podeželje pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za odlično sodelovanje in uspešno izvedbo konference.

Veseli nas, da so udeleženci na konferenci pokazili zanimanje in interes po uvedbi neobvezne navedbe gorski proizvod za svoje produkte. V predstavitvah boste našli informacije o ključnih izzivih gorskih območij v Evropi, postopkih pridobitve možnosti uporabe "gorski proizvod" in primere uporabe navedbe gorski proizvod v Evropski uniji. Predstavljeni so tudi primeri dobrih praks v Sloveniji z navedbo "gorski proizvod". V Sloveniji so uporabljale 4 kmetije omenjeno oznako na dan izvedbe konference, kljub temu, da spada 72,6% območja Slovenije v gorska območja. Za primerjavo v Romuniji uporabljajo navedbo gorski proizvod na 537 produktih. 

Z izvedbo tematske konference Gorska območja – gorski proizvodi širimo vedenje o edinstvenih značilnosti pomena gorskih območij za proizvodnjo hrane s specifičnimi gorskimi
značilnostmi in morebiti tudi kakšno od kmetij spodbuditi k uporabi neobvezne oznake gorski proizvod.