Martinovanje Haloze 2016

V vinogradih listje že rumeni in klopotci so več ali manj že odklopotali svojo pesem, kar pomeni, da se bliža čas martinovanja, ko "svet Martin iz mošta  naredi vin". Takrat kmetije povabijo svoje delavce, poslovne partnerje in kupce v kleti, da skupaj ocenijo uspešnost letnika.

Bliža se torej največji vinogradniški praznik, ki ga v vinorodnih Halozah zelo cenimo. Martinovo bo tudi letos pospremilo obilo dogajanja: med 4. in 13. novembrom se bo namreč zvrstilo več kot 20 dogodkov.
Udeležili se boste lahko odprtih kleti vinogradniških kmetij, videli pospravilo klopotca, blagoslov in krst mošta, se podali na Martinov pohod ali pa preprosto uživali ob kulinaričnih dobrotah in domači kapljici. Za vse to so zaslužni vinogradniki, gostinci, člani turističnih in drugih društev ter lokalnih skupnosti na območju Haloz, ki ponosno ohranjajo ta prelep običaj Martinovanja. V tem času Haloze po zidanicah in kleteh zaživijo, iz vinogradov se pospravijo klopotci, ob vinskih sodih pa se sklenejo prve pogodbe s kupci za vino letnika 2016.

Sporočilo za javnost Martinovanje Haloze 2016

Organizatorji dogodkov so letos pripravili pester in bogat program martinovanja po Halozah, ki se osredotoča predvsem na ohranjanje martinovanja kot najpomembnejšega praznika za vinogradniške kmetije. Vinogradniki so tesno povezani s pokrajino Haloz, tukaj se vzpostavi pristen odnos do vina in pokrajine, kjer raste vinska trta; ljudem pa dokaj zahtevna in težka pridelava grozdja in proizvodnja vina predstavlja vir dohodka za preživetje v teh lepih krajih.

Vljudno vas vabimo, da si podrobneje pogledate priložen program prireditev v sklopu Martinovanja Haloze 2016 ali obiščete spletno stran www.martinovanje.haloze.org in s svojim obiskom prispevate k ohranjanju tega lepega običaja v Halozah.