Predstavniki iz Albanije na obisku dobrih praks v Halozah

V okviru projekta "Pospeševanje razvoja aktivnega državljanstva in sodelovanja v Albaniji" je v aprilu 2019 Slovenijo obiskala 14 članska delegacija občinskih svetnikov in predstavnikov nevladnih organizacij iz Albanije z namenom, da bi se spoznali s primeri dobrih praks na področju lokalnega razvoja, in  še posebej vključevanja občanov v procese odločanja na lokalni ravni in aktivnega državljanstva.

V torek, 9. aprila 2019 so obiskali tudi Lokalno akcijsko skupino Haloze in Občino Cirkulane. Županja Občine Cirkulane Antonija Žumbar je gostom predstavila Občino Cirkulane, način delovanja, možnost, ki jo imajo občani za predloge in pobude ter način obravnave le-teh.

Sonja in Jernej Golc sta udeležencem predstavila postopek ustanovitve in delovanje Lokalne akcijske skupine Haloze, način nastajanja Strategije lokalnega razvoja LAS Haloze 2014-2020 ter kako poteka uresničevanje ciljev. Udeležencem sta predstavila tudi nekaj primerov dobrih praks.

Gostje iz Albanije so imeli veliko vprašanj za vse tri sogovornike. Albanija prejema iz različnih virov finančno pomoč pri demokratizaciji države ter svetovanja za prilagajanje. Prisotni so izrazili željo po sodelovanju v kakšnem od projektov, sofinanciranih iz EU virov, ki so jim dostopni.