Odličen uspeh vinarjev iz vinorodnega podokoliša Haloze na Vino Slovenija GR-2022

Na ocenjevanju vin Vino Slovenija Gornja Radgona 2022 so v sodelovanju z Vinarsko zadrugo Haloze sodelovali vinarji iz Haloz: Vinogradništvo Ivan Kramer, Vinotoč Gorjup, Vina Zavec, Vina Kotolenko, Mirjana in Matej Rebernišek in Kmetija AS Arnečič in osvojili 5 zlatih medalj in 5 srebrnih medalj, kar je odličen uspeh za vinarje kakor za vinorodni podokoliš Haloze, ki ga je vsebinsko opisal v svojih številnih strokovnih objavah, rojak rojen v Cirkulanah v Halozah, mag. Zdenko Rajher.

mag. Zdenko Rajher (25.10.1938 - 18.7.2022)

»Začetki vinogradništva v Halozah segajo že v obdobje, ko so tu živeli Kelti, nadaljnji razvoj je zasluga Rimljanov. Pomembno vlogo za razvoj vinogradništva v Halozah ima za trto nadvse ugoden vpliv panonske klime, s kakršno se lahko pohvalijo najslavnejše evropske vinorodne pokrajine. Poletna temperatura vzdrži tudi v zgodnji jeseni, kar je ugodno za zorenje grozdja, tudi za dobivanje vin iz prezrelega grozdja s plemenito plesnijo. Geološko podlago predstavljajo laporji, deloma peščenjaki in apnenci, ki so za razvoj vinogradniških tal ugodni.

Haloška vina so v veliki meri kakovostna in vrhunska bela vina, večinoma sortna. Značilnost haloških vin je lepa barva, bogat buket in aroma ter harmoničnost. Prevladujejo sorte: laški rizling, sauvignon, šipon, chardonay, beli in sivi pinot, traminec, rumeni muškat. Poleg prijetnih svežih mladih vin z rodnimi in cvetličnimi aromami ne manjka tudi odličnih izredno bogatih vin posebne zrelosti in načina trgatve (pozne trgatve, izbori, ledena vina).«


Vinarji iz vinorodnega podokoliša Haloze na Vino Slovenija GR-2022

Zlata medalja
Sauvignon, suho, 2021, Vinogradništvo Ivan Kramer
Sauvignon jagodni izbor, sladko, 2017, Vinotoč Gorjup
Rumeni muškat, polsuho, 2021, Vinogradništvo Ivan Kramer
Sauvignon blanc, 2021, Vina Zavec
Laški rizling, suho, 2021, Vina Kotolenko


Srebrna medalja
Laški rizling, suho, 2021, Vinogradništvo Ivan Kramer
Šipon, suho, 2019, Vinotoč Gorjup
Ranina, suho, 2021, Kmetija AS Arnečič
Majska penina rumeni muškat, polsuho, Mirjana in Matej Rebernišek
Sauvignon, polsuho, 2021, Vina Kotolenko