5. slovenski podeželski parlament, ki je zasedal v Halozah, je zaključen

V torek, 8. 10. 2019, je z zasedanjem začel 5. Slovenski podeželski parlament, ki ga na pobudo in v so-organizaciji z Društvom za razvoj slovenskega podeželja pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s partnerji Mreže za podeželje ter lokalnima partnerjema LAS Haloze in Občino Majšperk. Udeležilo se ga je več kot 360 priznanih strokovnjakov, kmetov in podeželanov iz 14 držav Evropske unije, ki so razpravljali o izzivih kmetijstva in podeželja po letu 2020.



Prvi dan so potekale delavnice. Razdeljeni v devet delovnih skupin, ki so zasedale razpršene na devetih različnih lokacijah po Halozah, so iskali rešitve za novo programsko obdobje 2021-2027 in si ogledali dobre prakse v območju.

Zvečer so se vsi zbrali na slovesnosti v Majšperku. Zbrane je nagovorila županja Občine Majšperk dr. Darinka Fakin, slovesnost pa je otvoril predsednik Društva za razvoj Slovenskega podeželja Aleš Zidar.

Sledila je razglasitev najuspešnejšega podeželskega območja 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020. V imenu ocenjevalne komisije je dr. Marija Markeš za najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2019 razglasila Občina Brda, Občina Ljubno pa je prejela priznanje za izjemne dosežke. Priznanja je podelila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Podeljena je bila tudi nagrada za inovativnega novega pristopnika za leto 2018. Dr. Irma Potočnik, Filozofska fakulteta UL, Oddelek za geografijo, je predstavila namen nagrade in razglasila nagrajenca, nagrado pa je družini Turinek, iz ekološke kmetije Zlate misli, podelila Silvia Michelini, Direktorat za kmetijstvo Evropske komisije.



Rdeča nit slovesnosti je bil na klopotec, ki so ga med slovesnostjo ukradli, nato pa ga je z vinom članov Vinarske zadruge Haloze odkupil predsednik LAS Haloze Franc Mlakar. Z zgodbo o klopotcu smo želeli tudi spomniti na našo skupno nalogo varovanja podeželja: da varujemo kmetijsko zemljo in spoštujemo pridelovalce hrane; da skrbimo za ohranjanje krajine in njene biotske pestrosti; in nenazadnje da ohranjamo kulturo in običaje. Predvsem pa, da ob prijetnih trenutkih in ob manj prijetnih pogumno stopimo skupaj.



Drugi dan, v sredo, 9.10.2019 je sledilo plenarno zasedanje, na katerem so uvodoma nagovorili vse udeležence parlamenta predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, direktorica za razvoj podeželja na Evropski komisiji Silvia Michelini in sopredsednik Evropskega podeželskega parlamenta in član Društva za razvoj slovenskega podeželja Goran Šoster.



Sledila je predstavitev zaključkov devetih delavnic na treh panelih.

Na prvi panelni razpravi, na kateri je sodeloval predsednik DZ mag. Dejan Židan, so predstavili zaključke delavnic o biotski raznovrstnosti, podnebnih spremembah in učinkovitem upravljanju naravnih virov ter kakovosti hrane, zdravja in dobrobiti živali.

Rezultate delavnic o socialni vključenosti in lokalnem razvoju na podeželskih območjih, mladih in novih kmetih ter verigah vrednosti so predstavili na drugi panelni razpravi z gostjo generalno direktorico Darjo Majkovič.

Ministrica Aleksandra Pivec je bila gostja zadnje panelne razprave, na kateri so povzeli zaključke delavnic o podpori vzdržnim dohodkom kmetij, krepitvi tržne usmerjenosti in povečanju konkurenčnosti ter prenosu znanja, inovacij in digitalizaciji v kmetijstvu.



Ob koncu zasedanja se je Goran Šoster zahvalil vsem udeležencem za dragocen prispevek in poudaril, da je podeželski parlament odličen primer sodelovanja, ministrica Pivec pa je pohvalila veliko število mladih udeležencev in se jim zahvalila za konstruktiven pristop. Zagotovila je, da bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zaključke delavnic in plenarne razprave uporabilo pri pripravi strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2021-2027.


Več utrinkov s 5. slovenskega podeželskega parlamenta si lahko ogledate tukajFotografije z delavnic so prispevali udeleženci. Na svečanosti in drugi dan pa je fotografije posnel Kristijan Gajšek.


Podeželski parlament na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja soorganizirajo partnerji Mreže za podeželje v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter lokalnima partnerjema LAS Haloze in Občino Majšperk.

Zahvaljujemo se za možnost, da je podeželski parlament lahko zasedal v Halozah in upamo, da smo zaupanje upravičili.