Pomoč kmetijam pri upravljanju s suhimi travišči aplikacija "Moj travnik"

V četrtek, 4.7.2024 je v Halozah potekala delavnica pod nazivom "Kmet uči kmeta", ki je potekala v sklopu EIP projekta Kmetovanje za ohranjanje vrsto pestrih travišč. Na delavnici je PRJ HALO skupaj s projektnima partnerjema Zavodom RS za varstvo narave in KGZS Zavodom Ptuj predstavil, kako v praksi testno izvajajo nov rezultatsko usmerjen ukrep »BK. 15 Ohranjanje suhih travišč«. Barbara Stupan iz Zavoda RS za varstvo narave  je predstavila suha travišča, Jelka Brdnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj je podrobneje predstavila izpolnjevanje terenskega obrazca v mobilni aplikaciji »Moj travnik«. Mobilna aplikacija je namenjena kmetijam katere s pomočjo aplikacije, rastline na travniku razvrstijo med pozitivne indikatorje, negativne indikatorje ali kot kukavičke - orhideje. Aplikacija s pomočjo predhodno narisanega poligona s strani botanika naredi preračun uspešnosti ohranitve vrsto pestrega travišča.

V nadaljevanji je Jernej Golc predstavil upravljanja Naravnega parka Haloze - Čerinovo, ki deluje kot kmetijsko gospodarstvo v sklopu pašne skupnosti po agroekoloških načelih kot ekološko kmetijstvo s produkti iz sheme kakovosti gorski proizvod. V nadaljevanju so udeleženci degustirali kozje sire kmetije Bedrač proizvedene iz senenega mleka in suhih travišč. Na terenu v Trdobojcih je potekala praktična predstavitev mobilne aplikacije "Moj travnik". 

Za več informacij o možnosti uporabe mobilne aplikacije "Moj travnik" in usmerjenem ukrepu BK. 15 Ohranjanja suhih travišč" se lahko kmetije obrnejo na Jelko Brdnik iz KGZ Ptuj ali obiščete spletno stran tukaj ali spremljate FB stran tukaj

Foto utrinki iz delavnice